Regularne czesanie naszego pupila jest jedną z najważniejszych czynności pielęgnacyjnych, jeżeli chcemy utrzymać jego szatę w dobrym stanie. Bywa tak, że jest to czynność ważniejsza nawet od kąpieli. Zatem jak prawidłowo czesać psa? Wszystko zależy od rasy psa i tak dla przykładu rasy ozdobne wymagają regularnego czesania min. 2-3 razy w tygodniu, aby nie dopuścić do skołtunienia się włosa, gdyż wówczas jego „wyprowadzenie” bywa bardzo trudne, a nader niemożliwe…
W rozmowie z moimi klientami na temat pielęgnacji pieska dostawałam niejednokrotnie informację, że podstawowym narzędziem używanym do czesania jest grzebień. Natchnęło mnie to wówczas do napisania słów kilka na temat szczotki i grzebienia 🙂
Mianowicie najważniejsza zasada jest taka, że do czesania, co do zasady używamy szczotki (pomijam tu psy szorstkowłose czy dwuwarstwowe, które wymagają specjalistycznych narzędzi jak np. furminator czy trymer hakowy). W szczególności dotyczy to miejsc skołtunionych. Grzebień jest w zasadzie pomocnikiem szczotki i ma na celu sprawdzenie czy włos został dobrze rozczesany. Jeżeli przy takim sprawdzeniu „nie przechodzi” on przez włosy z powodu kołtuna, należy użyć w tym miejscu szczotki. Stosowanie grzebienia jest w takich miejsca jest bardziej bolesne dla psa i powoduje, że zraża się on do tego zabiegu. Ponadto szczotka dużo lepiej wyczesze martwy włos, który jest przyczyną powstawania kołtunów. Dlatego też warto jest zainwestować w dobrą, odpowiednio dobraną do psa szczotkę, która ułatwi czesanie i jest przyjemniejsza, niż grzebień
Zapraszamy również do lektury wpisu dotyczącego prawidłowej pielęgnacji Siberian Husky tutaj.