Regularne czesanie naszego pupila jest jedną z najważniejszych czynności pielęgnacyjnych, jeżeli chcemy utrzymać jego szatę w dobrym stanie. Bywa tak, że jest to czynność ważniejsza nawet od kąpieli. Zatem jak prawidłowo czesać psa? Wszystko zależy od rasy psa i tak dla przykładu rasy ozdobne wymagają regularnego czesania min. 2-3 razy w tygodniu, aby nie dopuścić do skołtunienia się włosa, gdyż wówczas jego „wyprowadzenie” bywa bardzo trudne, a nader niemożliwe…

W rozmowie z moimi klientami na temat pielęgnacji pieska dostawałam niejednokrotnie informację, że podstawowym narzędziem używanym do czesania jest grzebień. Natchnęło mnie to wówczas do napisania słów kilka na temat szczotki i grzebienia 🙂

Mianowicie najważniejsza zasada jest taka, że do czesania, co do zasady używamy szczotki (pomijam tu psy szorstkowłose czy dwuwarstwowe, które wymagają specjalistycznych narzędzi jak np. furminator czy trymer hakowy). W szczególności dotyczy to miejsc skołtunionych. Grzebień jest w zasadzie pomocnikiem szczotki i ma na celu sprawdzenie czy włos został dobrze rozczesany. Jeżeli przy takim sprawdzeniu „nie przechodzi” on przez włosy z powodu kołtuna, należy użyć w tym miejscu szczotki. Stosowanie grzebienia jest w takich miejsca jest bardziej bolesne dla psa i powoduje, że zraża się on do tego zabiegu. Ponadto szczotka dużo lepiej wyczesze martwy włos, który jest przyczyną powstawania kołtunów. Dlatego też warto jest zainwestować w dobrą, odpowiednio dobraną do psa szczotkę, która ułatwi czesanie i jest przyjemniejsza, niż grzebień

Zapraszamy również do lektury wpisu dotyczącego prawidłowej pielęgnacji Siberian Husky tutaj.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>